Centralbankerna är inte din Risk Manager: ta ansvar för din egen riskhantering i portföljen

Centralbankerna är inte din Risk Manager: ta ansvar för din egen riskhantering i portföljen

Lördag den 29 februari 2020. Vi har en minst sagt turbulent börsvecka bakom oss, då Stockholmsbörsen har backat omkring 11,9 procent. Det är sällan som korrektionerna är såpass kraftiga och sker under så kort tid. Indexet OMXS30 står vid senaste stängning i fredags på 1668, efter att ha dansat runt 1900 för en vecka sedan. Många andra ledande börser är lika hårt drabbade.

I skrivande stund vet jag inte heller hur börserna kommer att gå under kommande vecka. Fortsätter nedgången eller sker en viss stabilisering? Till och med guld – en traditionell safe haven – har ryckts med i nedgången, enligt hävd för att större investerare tvingats finna likvid för att täcka margin calls.

Men om jag visste hur börsen skulle gå nästa vecka och på längre sikt än så, skulle jag inte behöva gå till jobbet på måndag, då jag skulle kunna försörja mig mer effektivt på andra vis.

Börsens rörelser framgent är däremot inte syftet med denna text, utan jag har reagerat på vissa reaktioner som en följd av nedgångarna på börsen, på råvarupriser och för hur detta kan påverka ekonomier.

Många, på Twitter, på forum, i amerikansk media, har nämligen krävt att centralbanker ska ingripa. Dessa personer begär av Powell, Lagarde och Ingves att komma till undsättning för att rädda marknaden med stimulanser, trots att börsen fortfarande står i paritet med var den var 2015 och 2016, alltså under tiden då vi inte ansåg det råda kris.

Det finns lägen då det är rimligt att centralbankerna ingriper och stimulerar ekonomin, men min irritation väcks av att detta nu efterfrågas av helt fel anledningar.

Centralbanken fråntar dig inte ditt ansvar att hantera risk

Om coronaviruset visar sig få allvarliga konsekvenser på den underliggande ekonomin, anser jag det vara fullkomligt rimligt att centralbanker ingriper och stimulerar. Detta kommer dock endast på fråga om företag, inte bara de börsnoterade, skulle börja gå ordentligt på knäna och behöva göra sig av med anställda. Kvantitativa lättnader och räntesänkningar som svar på en hotande hög arbetslöshet är rimligt och faktiskt adekvat åtgärd. Det är nämligen då riktiga människor som skulle råka illa ut när många förlorar jobbet.

Detta är dock inte det argument som nämns på Twitter. Investerarna är i första rummet oroliga för sina placeringar och priset på deras tillgångar. Man är orolig för att värdet på ens aktier och fonder har gått ned i värde.

Det är då endast tal om att investeraren i fråga har gjort en felbedömning av risken och inte har gjort adekvata förberedelser i portföljen i händelse av en korrektion. Därför ber man centralbankerna rycka in för att städa upp efter att investeraren själv har blundat för riskerna på aktiemarknaden och fattat rent ut sagt dåliga beslut.

Eric Strand, jag ber om ursäkt för att hänga ut dig, men du är blott ett av många exempel i mitt flöde som argumenterat på detta sätt. Gillar annars starkt din fond Silver Bullet.

Att investera medför risk. En bra investerare kan hantera risk. Visst är det lätt att börja sin investeringskarriär under den längsta uppgången vi någonsin sett? Då är det lätt att bli fartblind när man inte sett en krasch sedan 2008. Men nedgångar kommer och då är det den som klokast kan försäkra sin portfölj som står vinnande.

Bara du själv har ett ansvar för hur du allokerar dina pengar i olika tillgångar för att gardera dig för en nedgång. Symptomatiskt för denna långa uppåtgående trend har varit en fartblindhet som lett till att investerare – särskilt unga sådana – är fullinvesterade i aktier. Det verkar som att Benjamin Grahams bok The Intelligent Investor helt förlorat sin mening och att man i den nya ekonomin inte alls ska ha med ränteprodukter i portföljen. Trots låga räntor, är detta ett stort tankefel.

Så när du gjort det aktiva valet att vara fullinvesterad i aktier, när du gjort antagandet att inga fler svarta svanar ska inträffa, när du förlitar dig på att allt alltid går upp – vems är ansvaret? Är det du själv som har struntat i riskhanteringen, eller är det centralbankerna som inte redan stödköper tillräckligt mycket eller har tillräckligt låga räntor?

Det är du som måste själv ta ansvar för att du har en lagom risknivå i din portfölj. Tänk efter före. Du måste aktivt jobba med din riskhantering när du investerar innan raset, inte bara reagera när raset redan är ett faktum. Då är det för sent.

Jämför hur många reagerat kring alla bail outs av banker sedan finanskrisen. Ska skattepengar gå till att rädda banker som fattade galna investeringsbeslut? Vad ger det för effekter för riskhantering och för hur man använder andras pengar, om banken alltid vet att den kommer att bli räddad av staten och centralbankerna när skiten träffar fläkten?

Till syvende och sist handlar det om vems ansvar det är att fatta dåliga investeringsbeslut.

Det gäller inte bara bankerna vid finanskriser, utan det handlar också om småsparare, pensionsfonder, fondförvaltare, banker, institutionella investerare och så vidare.

Bra portföljförvaltning ska belönas

Duktiga förvaltare, exempelvis hedgefondförvaltare, måste belönas för att de varit duktiga med att hantera risker i ekonomin och på börsen. Det kan inte vara så att vi alla ska räddas varje gång vi fattar dåliga beslut. Då lär man sig aldrig att fatta bra beslut. Det är i tider som dessa som agnarna ska sållas från vetet och duktiga förvaltare som kan riskhantering ska få sina 15 minuter i rampljuset.

Kanske kan vi dra fördel av detta utbrott av coronaviruset att tänka mer nyktert på risk och värdering? Vi kan inte alltid be Powell och Lagarde om att curla oss när vi slarvar med att hantera riskerna för våra livsbesparingar.

Om du inte klarar av att se 10 %, 20 % eller 50 % av värdet på din portfölj sjunka på en vecka, då ska du inte vara fullinvesterad i aktier.

Det jag själv gjort, är att ha en del av mina pengar i en allvädersportfölj – en All Seasons Portfolio – framtagen av Ray Dalio och Bridgewater Associates. Där har jag bara 30 % aktier, men blandar det med 40 % bonds, 15 % TIPS (inflation linked bonds), 7,5 % råvaror och 7,5 % guld. Denna portfölj har klarat fallet betydligt bättre än börsen, och har tappat bara 2-3 % samma vecka som de flesta av världens större börser tappat 10-14 %. Det är en betydande skillnad

Läs mer om denna portfölj på min blogg allseasonsportfolio.eu

Jag blandar också mina aktieinvesteringar med investeringar hos Tessin eller Lendify. Sådana räntebärande placeringar till fastighetsbolag, respektive privatpersoner, har inte alls samma volatilitet som börsen. Jag skrev om det till Tessins blogg nyligen, med en jämförelse mellan börsens och Tessins sharpekvot.

Med det sagt, om det visar sig att coronaviruset får långtgående effekter på underliggande ekonomin, stöttar jag ropen på hjälp från centralbanker för att rädda jobb. Men jag tänker inte acceptera rop på hjälp för att rädda värdet på din portfölj, när du slarvat med att gardera dig för risker som naturligt finns på aktiemarknaden. Ta ditt eget ansvar som förvaltare av din portfölj och dina egna pengar.

Tack för visat intresse. Kommentera gärna vad du tycker.
Nicholas

Lämna ett svar

Stäng meny