Skatt på dina vinster på Primetime – Gör du det vanliga felet?

Skatt på dina vinster på Primetime – Gör du det vanliga felet?

40 000 användare i Sverige tar varje kväll upp sina mobiltelefoner exakt klockan 20:00. Det har blivit nästan för en ritual för många, som är nästan lika viktig som att titta på På Spåret. Är du en av dem?

20:00 varje kväll, är det nämligen dags för sändning av Primetime – en frågesportsapp som tagit Sverige med storm det senaste året och som också tagit steget ut till våra nordiska grannländer. Alla användare är då med i en livesänd quiz-tävling med vanligtvis 11 frågor som blir svårare allt eftersom omgången framskrider. Om du svarar rätt på alla frågor, då är du med och delar på vinstpotten med alla andra som också svarar rätt på fråga nummer 11. Ibland uppgår potten till uppemot 50 000 kronor, men vanligtvis rör det sig om några tusenlappar som man får samsas om.

Konceptet är en succé tack vare att appen prickar rätt på många kryssrutor för ett framgångsrecept. Det är live, det är tävling och det är du själv som deltar och vinner riktiga priser. Det är helt enkelt modern kommunikation istället för vanliga linjära sändningar (som på TV).

Med tiden, genom att delta i omgång efter omgång, finns det möjligheter att faktiskt vinna ganska ansenliga summor pengar. De mest gedigna spelarna har redan spelat in många tusenlappar och i många fall, handlar det om 5-siffriga belopp. De potentiella vinstpengarna är alltså inget att fnysa åt, och då är din enda insats att du avsätter cirka 15 minuter under din kväll.

Så beskattas Primetime-vinster

Men låt säga att du vinner pengar – hur fungerar det med skatten på dina vinster?

Säkert har du någon gång läst på baksidan av en Triss-lott, där texten ”eventuell vinstskatt betalas av vinnaren”. Med den texten, kan man gissa sig till att det finns en vinstskatt som måste betalas om skraparen vinner. Det är inte helt sant. Faktum är att alla vinster på lotterier där slumpen avgör vinsten är skattefria. Så om du vinner en miljon på Triss, får du behålla hela miljonen.

Däremot är mitt råd att inte spela på Triss, eftersom matematiskt och statistiskt, är du alltid en förlorare, eftersom du i snitt kommer att betala mer för lotterna än vad du vinner. Det är ett dyrt nöje med kortvarig spänning. Läs mer om vad jag skrev om detta på Tessins blogg: ”Miljonärsfabriken – Lönar det sig att spela?”.

Så om Triss nu är skattefritt – är Primetime också det?

Inkomstskattelagen säger, att lotterivinster är skattefria, så länge vinsten beror på slumpen och tur. När du spelar på Triss, så är vinsten helt och hållet baserat på hur mycket tur du har när du väljer lott. Du kan med andra ord inte själv påverka dina möjligheter att vinna.

Däremot, gäller andra regler om ett spel är prestationsbaserat, alltså att du som spelare fattar beslut om hur du ska agera för att vinna eller på något sätt agerar för att förbättra dina möjligheter att vinna.

För att knyta an till Primetime, så svarar du på 11 frågor under den aktuella omgången. Din vinst baseras helt och hållet på i vilken utsträckning du svarar rätt på en fråga för att ta dig till nästa fråga, för att i slutändan vinna pengar. Din Primetime-vinst beror alltså på hur väl du presterar på quizet.

Vad innebär då detta? Sammanfattat, innebär det att allt du vinner på Primetime, ska du betala skatt på. Det gäller faktiskt också de vinster som du väljer att donera genom appen till den välgörenhetsorganisation som presenteras varje månad. Det beror på att du faktiskt fått tillgång till pengarna på ditt Primetime-konto, innan du väljer att ge bort dem som gåva. Dessa är två separata transaktioner så du ska betala skatt på vinsten, även om du inte tar ut pengarna till ditt bankkonto.

Tiden som bestämmer när du är skattskyldig för vinsten är när pengarna finns på ditt Primetime-konto och som du kan välja att antingen ta ut eller donera.

Hur mycket skatt betalar man för Primetime-vinster?

Det är svårt att säga exakt hur stor just din skatt är för dina vinster. Orsaken är att vinstpengarna tillhör samma kategori som lönen från ditt arbete. Därför baseras skatten på dels i vilken kommun du bor och hur mycket du har i lön eller annan ersättning.

Förenklat, kan man dock säga att skatten är omkring 30 % på vinsten, eftersom kommunalskatten i de flesta kommuner ligger omkring denna nivå. Däremot kommer detta att påverkas av både grundavdrag och jobbskatteavdrag som kan minska hur mycket skatt du ska betala.

I praktiken, innebär det att du ska deklarera de vinster du fått från Primetime under året. Det gör du genom att lägga till beloppet i ruta 1.1 (Lön, förmåner, sjukpenning, m.m.) i din deklaration. Tänk på att du annars riskerar att göra dig skyldig till skattebrott och får betala en straffavgift på 40% av den skatt som du inte deklarerat.

Primetime är fantastisk kvällsunderhållning som kan lära dig nya fakta och ge viss extrainkomst. Tänk dock på att göra rätt med skatten, men låt inte det vara ett hinder för att du ska fortsätta delta i quizen.

Kommentera och dela gärna

Lämna ett svar

Stäng meny